Septembar 17 2015

Uz pomoć Škole do lične karte

    Škola za osnovno obrazovanje odraslih  je u  julu mesecu organizovala i realizovala kampanju  okupljanja polaznika starijih od 15 godina  za završavanje osnovne škole.   Tokom ove kampanje Tim za okupljanje polaznika je utvrdio da veliki broj lica ne poseduje nikakvu ličnu dokumentaciju, što je velika  prepreka za upis u školu. Licima bez završene osnovne škole, a koja su iz okolnih mesta, Nacionalna služba za zapošljavanje Sombor obezbeđuje besplatne putne troškove i nakon završenog osmog razreda obuku za jedno od ponuđenih pomoćnih zanimanja.

    Saradnjom Škole, Beogradske NVO „Praksis“, UR „Beli golub“ iz Bačkog Monoštora i Saveza romskih NVO zapadno-bačkog okruga, dogovoreno je da se za 15 lica obezbede Izvodi iz MKR, Državljanstva i uplate takse za izdavanje ličnih dokumenata MUP PU Sombor u iznosu od 2.000,00 dinara po osobi.

    Svečano uručenje ličnih dokumenata je održano u utorak 15.09.2015. godine u 12 časova u prostorijama Škole za osnovno obrazovanje odraslih, prisutni su bili predstavnici NSZ Sombor, NVO, romskih udruženja i nastavnici Škole za osnovno obrazovanje odraslih.

    Nakon uručenja dokumenata lica koja su do tada bila nevidljiva u sistemu Republike Srbije stekla su uslov na upis u školu, ostvarivanje socijalnih prava, prijavu  u evidenciju nezaposlenih lica NSZ Sombor i ostala građanska prava.