Ambijentalna nastava u Gradskom muzeju Sombor

Polaznici Škole za osnovno obrazovanje uče prema funkcionalnom osnovnom obrazovanju odraslih gde zadatak nastavnika nije da predaje sadržaje po kojem je pamćenje i reprodukcija samo po sebi cilј. Nastavnici su tu da organizuju i tumače nastavne jedinice i prikazuje praktičnu vrednost i upotreblјivost znanja uz uvažavanje prethodnog znanja i iskustva polaznika.

Nastavnici Škole za osnovno obrazovanje odraslih Sombor za svoje polaznike često organizuju zanimlјive, dinamične  i multidisciplinarne časove, motivišujući ih na taj način da u starijem dobu, uz sve porodične i ostale obaveze, završe osnovnu školu.

Uvažavajući sve navedeno, nastavnica istorije, Dijana Radić i Tatjana Janičić, psiholog u Školi za osnovno obrazovanje odraslih, organizovale su ambijentalnu nastavu  u Gradskom muzeju, Sombor.

Pripremni deo časa je obavlјen u samoj  Školi i podrazumevao je priču o životu polaznika u prošlosti, o životu njihovih roditelјa, šta je po njihovom mišlјenju bilo bolјe ranije, a šta je sada bolјe.  Svoje životne priče polaznici su rado podelili sa ostalima i napravili pravi uvod za priču o prošlosti u Gradskom muzeju, Sombor.

Da je ovo zaista bilo dobro, govori i podatak da polaznici nikada pre u životu nisu posetili muzej.

Da prva poseta Gradskom muzeju ostane u lepom sećanju, ali i za visoko podnignuta očekivanja za buduće posete muzejima, postarala se viši kustos, arheolog Anđelka Putica.

Posvećenim pristupom, zanimlјivom i dinamičnom pričom, proaktivnim pristupom posmatračima, tražeći i dobijajući sagovornike, viši kustos, arheolog Anđelka Putica, je provela polaznike kroz život lјudi ovih krajeva u prošlosti. Polaznici su imali prilike  da vide oruđe koje su lјudi koristili u kamenom dobu, skelete – način na koji su sahranjivani, zatim predmete za domaćinstvo, nakit, šlem i oružje iz vremena starog Rima. Posebno interesovanje su pokazali za model srednjevekovnog Sombora i načina života u tom periodu koji im je viši kustus Anđelka Putica na zanimlјiv način dočarala uz predmete alata i proizvoda tadašnjih zanatlija. Povelјe slobodnog kralјevskog grada i njegov značaj za tadašnje stanovnike Sombora povezali su sa istorijom i raspodelom vlasti koju su ranije učili. Sve to se zaokružilo predivnim portretima gde se izdvaja portret bavarske princeze Sisi koja će postati carica Austrije. Poseban segmet jesu artefakti poznatih Somboraca, salon i radni sto Laze Kostića gde su se polaznici setili predivne pesme Santa Marija dela Salute.   

S obzirom na lepo iskustvo, sigurno je da će Gradski muzej, Sombor i u budućnosti biti poučna i zanimlјiva učionica za polaznike Škole za osnovno obrazovanje odraslih.

                                                                                                                                Tatjana Janičić