Budimo deo rešenja – Jedna lepa priča

Porodica iz Sirije  muž, žena, dvoje dece i ženin brat  boravili su u Prihvatnom centru, Sombor u periodu trajanja šest meseci, tokom 2019. i 2020. godine.

To vreme su iskoristili na najbolјi način i umesto da provode dane u iščekivanju raspleta svoje sudbine i neizvesnosti koje ta situacija izaziva,  oni su rešili da pohađaju obuku za  frizere.

Škola za osnovno obrazovanje odraslih, Sombor sa direktorom Vladimirom Popovićem u saradnji sa Migracionim centrom organizovala je, između ostalih obuka ,  i obuku za pomoćne frizere. Svi zainteresovani migranti  u prihvatnom centru mogli su da se prijave za ove obuke –  muški i ženski frizer. Odrasli članovi ove porodice iz Sirije su  završili kurs za frizera. Obuku za frizera su prošli Maruan, Katrin i Hamid.

 Navode da im se tokom obuke najviše  dopalo to što  su na svakom času naučili nešto novo,  kao i polaganje ispita i dobijanje diplome frizera koju  mogu da koriste u Austriji.

 Doškolovanje  – obuka je, prema njihovom mišlјenju, bila pravi potez jer se pokazala kao presudna za njihov dalјi život. Diploma koju su zaslužili pomogla im je prilikom podnošenja zahteva za azil u Austriji koji su i dobili, kao i za pronalaženje posla.

Trenutno su u jednom manjem mestu već više od dve godine, gde suprug radi u frizerskom salonu ali, planiraju da otvore svoj salon gde bi uložili ušteđevinu.

Migracioni centar, njeni zaposleni kao i Škola za osnovno obrazovanje odraslih Sombor su se, kao i mnogo pre ovoga, pokazali kao karika koja je deo rešenja, a ne deo problema.  Lako je reći ne znam, ne mogu, neću, ali je još lakše  reći znam, mogu, hoću što su svi akteri ove priče i pokazali.

Porodica je želela  da svoju priču podeli sa drugima, da je obrazovanje i učenje sastavni deo života, da nikad nije kasno, i da omogućava dostojanstven život.

Za kraj, porodica  poručuje svim migrantima, ali i ostalim lјudima koji su u potrazi za bolјim životom, da je obrazovanje i sticanje novih veština bilo, jeste i biće klјuč  rešenja, Navode da je sve  to bilo  lakše uz lјude  koji su saradlјivi, strplјivi i predusretlјivi kako su inače videli predavače i voditelјe ove obuke, ali i sve zaposlene u Migracionom centru koji su im na nesebičan način pomogli da u jednoj teškoj situaciji urade ono što je najbolјe za njih.

                                                                                                                                                                Tatjana Janičić