Mali u poseti velikim učenicima

Školu  za osnovno obrazovanje odraslih u Somboru  posetila su deca iz  vrtića ,,Venčić“ sa vaspitačicom Danijelom Popić. Deci su dobrodošlicu poželeli Ana Erić, psiholog škole kao  i prisutni zaposleni u Školi i  tom prilikom im objasnili po čemu se ova škola razlikuje od ostalih osnovnih škola.

Deca su sa svojom vaspitačicom obišla Školu, prošetala se učionicama i upoznala se sa nastavnim sredstvima koja se koriste. Zbog veličine grupe i mera zaštite, grupa se podelila u dve učiconice koje su nazvali soba bilјaka i soba životinja. Nastavnica biologije, Mihaela Stojko, u ulozi domaćice i glavnog animatora, mališanima je objasnila razlike između žive i nežive prirode.

Predškolci su imali prilike da posmatraju građu bilјaka putem mikroskopa i  nisu skrivali ushićenje i zadovolјstvo otkrićem mikrosveta. Zanimlјiva priča o bilјnom svetu se prošila na listove duda, čaure svilene bube i svileni šal kao  i prigodan film o tome.

 Veliko interesovanje izazvale su lјušture i skeleti podvodnog sveta u sobi za životinje. Prelepi primerci lјuštura školјki, morskih zvezda, korala i još mnogo toga, doprineli su tome da se skriveni svet mora otvori pred decom.

Priču je upotpunila i nastavnica istorije, pričom o Panonskom moru, korišćenjem geografskih i istorijskih karata.

Predškolci su crtali ono što im je ostavilo najjači utisak, uz domaće grožđe i bombončiće.

Za kraj, nastavnica Mihaela Stojko je grupi predškolaca predala bilјku u saksiji da brinu o njoj, što su dečica svečano obećala. Za sećanje na ovo jedinstveno i zanimlјivo druženje nastavnica je dobila lep crtež od mališana.

Škola za osnovno obrazovanje odraslih Sombor i njeni zaposleni su pokazali da je obrazovanje njihova misija i da su toj misiji u potpunosti posvećeni, bilo da su u pitanju odrasli ili dečica bilo kog uzrasta.

                                                                                      Tatjana Janičić