Pripreme za novu školsku godinu

Škola za osnovno obrazovanje odraslih Sombor svojim angažovanim pristupom svake godine ima sve više i više polaznika,to jest, osoba starijih od petnaest godina koji nemaju završenu osnovnu školu. Shodno tome povećava se i broj zaposlenih koji bi trebalo da realizuju nastavu  odraslima. Kako to nije tako rasprostranjeno iskustvo u pedagoškoj praksi prosvetnih radnika direktor škole Vladimir Popović je organizovao internu obuku za nove zaposlene vezano za upozanavanje sa funkcionalnim osnovnim obrazovanjem odraslih baziranim na ishodima.

Prosvetni radnici, uglavnom ili većinom, rade sa učenicima i upozanti su sa razvojnim karakteristima dece, kao i načinima na kojima  đaci mogu najjednostavnije da usvoje određena znanja i primene ih u datim okolnostima. Obrazovanje odraslih je specifičan vid obrazovanja, radi se o odraslim osobama koje imaju životno iskustvo i iz nekih razloga su prekinuli  osnovno obrazovanje i najčešće nemaju lepo iskustvo vezano za školu. Zaposlenici ŠOOO Sombor koji duže vremena rade su prošli sedmomodulne obuke za rad sa odraslima u organizaciji katedre za andragogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu,

Psiholog škole Ana Erić i profesor razredne nastave i dugogodišnji radnik škole Tatjana Dugandžić brižlјivo su prirpemile obuku i dinamčinim pristupom upoznale nove radnike sa radom sa odraslima. Interaktivan pristup omogućio je da novi radnici saznaju šta je to funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih i  kako je koncipiran rad  škole, ciklusa i razreda. Zatim se konkretno prikazalo koji su to oprobani i dobri metodi rada sa odraslima, o čemu bi trebalo posebno voditi  računa u radu sa odraslim. Voditelјke su istakle važnost povezivanja gradiva sa životnim iskustvom polaznika, zatim negovanje podržavajućeg i podstičućeg pristupa polaznicima, kao i stvaranje grupe od odelјenja koja će imati zajednički cilј – napredovanje i završetak školovanja.

Zanimlјiva prezentacija, interaktivan pristup i iznošenje iskustva voditelјki u radu sa odraslima obogatila su ovu obuku i učinile je inspirativnom i motivišućom za sve polaznike seminara.

                                                                        Tatjana Janičić