Časovi za pamćenje

Neki nesvakidašnji, brižlјivo pripremlјeni i ostvareni časovi ostaju u lepom sećanju, koje potom godinama prepričavamo i predstavlјaju onaj lepši deo školovanja.

Nastavnice Škole za osnovno obrazovanje odraslih Sombor, Dragana Karan i Dragana Zlatković, koje nastavu izvode u izdvojenom odelјenju u Bogojevu pripremile su čas za uživanje za svoje polaznike.

Nastavu engleskog jezika i hemije prilagodile su prazničnom običaju farbanja jaja za Vaskrs.

Polaznici škole za obrazovanje odraslih su lica starija od petnaest godina koji su iz različitih razloga prekinuli svoje školovanje ili ga na žalost nisu ni započeli. Brojni su razlozi ovakvog prekida, česte selidbe porodice, siromaštvo i nemaština porodice, nepodsticajna porodična atmosfera, potreba da svi u domaćinstvu privređuju, rano stupanje u brak i roditelјstvo i drugo. Koji god da su razlozi napuštanja, još je teži povratak u školu i to nastavnici Škole za osnovno obrazovanje vrlo dobro znaju i pružaju maksimalnu podršku polaznicima i bodre ih da nastave i privedu kraj svoje osnovnoškolsko obrazovanje. 

Podrške su pored onih organizacionih da se vreme nastave prilagođava polaznicima, preko mogućnosti da sa sobom povedu i svoju decu jer nemaju kome da ih ostave, do onih podrški razumevanja životnih problema i razumevanja situacije u kojoj se nalaze sa naglaskom da se nastava kreira na osnovu onoga što već kao odrasli lјudi znaju, bez omalovažavanja njihovog životnog iskustva, dođe do onoga što bi trebalo još da znaju.

Polaznici iz Bogojeva rado dolaze u školu, jer su prepoznali podržavajuću i podstičuću klimu i učestvuju u svim aktivnostima koje nastavnici organizuju.

Ovaj put nastavnice Dragana Karan i Dragana Zlatković su pripremile časove iz engleskog jezika na temu boja, količine koje su kasnije koristili u komunikaciji za vreme farbanja vaskršnjih jaja, dok su nastavnu jedinicu iz hemije na temu hemijskih smeša i hemijskih jedinjenja obradili kroz praktične aktivnosti farbanja jaja.

Na radost nastavnica polaznici  su naučili brojne pojmove, povezali ih sa svojim svakodnevnim životom i praksom i dodatno uživali u farbanju vaskršnjih jaja. Časovi koji će se svakako prepričavati.                                                                                                                                                                 Tatjana Janičić